Antibiotika – en utmaning också för sjömat

Överanvändning av antibiotika utgör ett växande problem globalt genom ökad risk för utveckling av resistenta bakterier. Det hotar möjligheten till effektiv sjukvård och även till effektiv djurproduktion. Globalt står djuruppfödning, som inkluderar odling av sjömat, för den största andelen av antibiotikaanvändningen. Det finns idag dock generellt stora kunskapsluckor kring antibiotikaanvändning inom global sjömatsproduktion, både vad gäller volym och vilka antibiotika som används. Variationen är stor. Delar av industrin använder knappt någon antibiotika och endast under strikt kontrollerade former, till exempel norsk laxodling och svensk odling av regnbåge och röding. Andra har högt användande, som laxodling i Chile. Flera utmaningar finns för att minska antibiotikaanvändningen. Dessa innefattar bland annat bristande kunskap hos odlare, svårighet att kontrollera att regler följs samt att internationella och nationella regelverk inte är synkroniserade med varandra. Odlare behöver få kunskap om ansvarsfull antibiotikaanvändning, tillgång till veterinärrådgivning och prioritera att fasa ut antibiotika som är kritiska för sjukvården. 

Read report

Citation: Troell, M., K. Bergman, P. Henriksson, S. Hornborg, M. Jonell, T. Lindahl and F. Ziegler. 2021. Seawin Policy Brief 5. Seawin Earth and Lantbruksnätverket.

Antibiotika – en utmaning också för sjömat

Antibiotika – en utmaning också för sjömat

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

gedb använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies