Activities

Fredag 18 januari 2019, följ lanseringen via livesändning

Fredag 18 januari kommer Global Economic Dynamics and the Biosphere programme och Beijer-institutet vid Kungliga Vetenskapsakademien i samarbete med Stockholm Resilience Centre och EAT för en svensk publik lansera rapporten Our Food in The Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on Healthy Diets From Sustainable Food Systems.

Lanseringen är fullbokad men kan följas via livesändning från denna sidan.

Rapporten är den första i sitt slag som på global nivå kvantifierar hur stor omställning som behövs för att livsmedelssystemet ska kunna bli både bra för människors hälsa och hållbart för planeten.

Rapporten behandlar en rad olika ämnen, som hälsa, kost, klimat, miljö, fiske och jordbruk.

Här är några viktiga slutsatser:
• Att förse en växande befolkning på 10 miljarder år 2050 med mat som är både hälsosam och hållbar kräver att vi ställer om vår kosthållning, förbättrar livsmedelsproduktionen och minskar matsvinnet. Att uppnå rapportens vetenskapligt grundade mål för en hälsosam kost inom planetens gränser kommer att kräva betydande förändringar, men är inom räckhåll.
 
• Kostråden som presenteras i rapporten innebär cirka 35% kalorier från fullkorn och rotfrukter, protein huvudsakligen från växter - men även ungefär 14 g rött kött per dag och 500 g per dag av grönsaker och frukt. För var och en av dessa komponenter finns stor flexibilitet, beroende på tillgången på mat och kulturella och personliga preferenser.
 
• Att göra denna stora omställning kommer att kräva att konsumtionen av livsmedel som rött kött och socker minskar med cirka 50%, medan konsumtion av nötter, frukt, grönsaker och baljväxter mer än fördubblas.
 
• En sådan global omställning av kosten kan leda till stora hälsofördelar, vilket potentiellt kan avvärja 10,9-11,6 miljoner förtida dödsfall per år, enligt rapporten.

Lanseringen är fullbokad men kan följas via livesändning från denna sidan.